Naar inhoud

saxofoon in de kijker

2014_kik_saxofoon_1
Paul De Smet, onze leerkracht saxofoon, geeft een woordje uitleg over zijn instrument(en).

De saxofoon werd uitgevonden door de in Dinant geboren Adolphe Sax. Dit jaar exact 200 jaar geleden. Sax was de oudste zoon van een instrumentenbouwer. Er waren elf kinderen in het gezin, maar slechts vier zouden ouder dan 25 jaar worden.

Sax begon zijn muzikale opleiding in 1828 aan de Brusselse Koninklijke Muziekschool. Naast deze algemene opleiding volgde hij ook klarinetlessen; met dat instrument deed hij op 15-jarige leeftijd mee aan een wedstrijd.  Daarna werkte Sax aan de plannen voor een reeks nieuwe instrumenten. Op de Brusselse industrietentoonstelling van 1841 gaf Sax een eerste officiële auditie van zijn creatie: de saxofoon. Maar aangezien de saxofoon nog niet gepatenteerd was, speelde Sax achter een gordijn, zodat niemand kon zien welk instrument die goddelijke klanken voortbracht. In België kreeg Sax echter niet de erkenning die hij verwachtte. Hij ging dan ook elders zijn geluk zoeken.

In 1842 vertrok hij naar Parijs, op verzoek van luitenant-generaal graaf De Rumigny.

Deze zag in Sax de geschikte persoon om de Franse militaire muziekkapellen van betere instrumenten te voorzien. Dit zorgde voor de grote doorbraak van de saxofoon.

De klank ontstaat door in het mondstuk te blazen waardoor het riet en de lucht binnenin gaan trillen. Door de vingerzetting te veranderen bereikt men een andere toonhoogte. De vingerzetting is gedeeltelijk in overeenstemming met die van een blokfluit.

Er zijn 7 soorten saxofoons, sopranino, sopraan, alt, tenor, bariton, bas en de uitzonderlijke contrabas saxofoon. In de academie leer je vooral alt en tenorsaxofoon. Ook sopraan en baritonsax zijn  mogelijk. Binnen de academie zijn er de groepen samenspel en instrumentaal ensemble waarin de saxofoon ruim aan bod komt.

Buiten de academie kan je terecht bij een harmonie, fanfare, big band, jazzcombo ... De stijlmogelijkheden met een saxofoon zijn onbeperkt. Het is een instrument dat vrij populair is in klassiek, jazz, pop en blues. Je ziet het is zeker en vast de moeite om een “echt” Belgisch instrument te leren bespelen !

Praktisch

Academie

Markt 5
9340 Lede


Tel:  053 60 68 70
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

openingsuren secretariaat
tijdens het schooljaar
Dag   Openingsuren

Maandag

14.00 - 19.30 uur

Dinsdag

12.30 - 19.30 uur

Woensdag

12.30 - 19.30 uur
Donderdag 12.30 - 19.00 uur

Vrijdag

12.30 - 19.00 uur
Zaterdag 08.00 - 13.00 uur