Naar inhoud

orgel

orgel

Het orgel

 

Bespelen
Het orgel heeft één of meer manuaalklavieren (voor de handen) en vaak ook een pedaalklavier (voor de voeten). Door het gebruik van de registers kun je veel verschillende klanken en toonhoogtes laten horen. Dat geeft aan de orgelklank veel variatie : van heel zacht naar heel sterk, van heel donker naar heel vrolijk, enz…

Ieder normaal gebouwd mens met tien vingers en twee voeten kan dit instrument leren bespelen. Je moet wel verschillende stemmen tegelijk lezen en ook fa-sleutel moet je onder de knie hebben.

Een orgel is zo groot dat je het niet kan meenemen. Er staat thuis best een studie-instrument om te oefenen. Tijdens de les speel je op het orgel in de kerk.

Kopen of huren
Een echt pijporgel kopen is voor bijna iedereen te duur. Electronische vervangorgels zijn er nieuw vanaf 2500 euro en tweedehands al vanaf 400 euro. Daarmee kun je thuis goed werken. Sommige leerlingen studeren thuis vooral op een piano en enkelen gaan regelmatig in een kerk studeren.
Jekan het niet huren. Maar  in veel kerken kan je wel oefenen op het orgel als je dat aanvraagt.

Toekomst
Het orgel wordt gebruikt als solo-instrument, maar ook als begeleiding voor zangers, koren, allerlei instrumenten en ook in combinatie met orkest. In de orgellessen wordt regelmatig met andere muzikanten samengewerkt, omdat dat heel leerzaam is en tegelijk ook heel aangenaam.
Ga er niet van uit dat een orgel enkel in een kerk thuishoort, je vindt het evengoed in een concertzaal en in de huiskamer. Er is dan ook veel orgelmuziek die niet religieus of kerkelijk gebonden is. Op het klassieke pijporgel komen vooral de klassieke genres aan bod, de hoeveelheid orgelmuziek is enorm uitgebreid. Ook nogal wat moderne muziek kan op het orgel tot haar recht komen.

Lessen
De rest van je leven kan je plezier hebben van de gedane moeite in je jeugd.


Meer informatie

http://nl.wikipedia.org/wiki/orgel

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Praktisch

Academie

Markt 5
9340 Lede


Tel:  053 60 68 70
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

openingsuren secretariaat
tijdens het schooljaar
Dag   Openingsuren

Maandag

14.00 - 19.30 uur

Dinsdag

12.30 - 19.30 uur

Woensdag

12.30 - 19.30 uur
Donderdag 12.30 - 19.00 uur

Vrijdag

12.30 - 19.00 uur
Zaterdag 08.00 - 13.00 uur