Naar inhoud

klarinet in de kijker

Gudrun Franchois, onze leerkracht klarinet, geeft een woordje extra uitleg over de klarinet.


Wie de klarinet niet kent moet zeker verder lezen, wie ze denkt te kennen, ook! De klarinet is namelijk één van de meest veelzijdige en mooiste instrumenten van het westelijke halfrond. Het is een zwarte, houten buis met toongaten, 17 kleppen en 6 ringen in metaal, een mondstuk en een riet. Tot daar een ruwe schets. De klarinet heeft de grootste tessituur (= toonbereik) van alle blazers: tussen de laagste en de hoogste noot zit een verschil van drie en een half octaaf en dat is een pak noten! Met een klarinet kun je dus lager spelen en toch ook hoger dan bijvoorbeeld de fluit, de saxofoon en de trompet. Ook kun je met een klarinet bijna onhoorbaar stil spelen maar toch hard genoeg om boven een orkest uit te komen.

Algemeen

De klarinet is niet alleen een veelzijdig instrument omdat het zoveel noten op z’n zang heeft, nee, je kunt er ook ongelofelijk goed mee “kleuren” en mengen. Dit maakt het instrument uiterst geschikt om in allerlei soorten groepen en orkesten mee te spelen en in allerlei verschillende stijlen: van klassiek (Mozart) tot modern (Cage), van volksmuziek (Willem Vermandere) en klezmer (Giora Feidman) tot jazz (Eddy Daniels) en nog veel meer.
Je kunt solistisch spelen, duetten, trio's en kwartetten of samen met een heel ensemble klarinetten (clarinetchoir). Kamermuziek met andere klassieke instrumenten kan natuurlijk ook. De klarinet is een vaste waarde in het klassiek symfonisch orkest en vormt de grootste instrumentengroep in het harmonieorkest. In de volksmuziek, klezmer en jazz zijn de combinaties met andere instrumenten oneindig ...


Familie

Zoals er bij de menselijke stem verschillende stemtypes (sopraan, alt, tenor, bariton, bas) zijn, hebben de meeste instrumenten een “familie” om deze types te vertegenwoordigen. Iedereen kent zo wel de altsaxofoon en z’n grote broer de tenorsax of de viool en de altviool. Ook de klarinet heeft zo een familie. We willen niet alweer bijzonder doen, maar de klarinetfamilie telt wel meer dan 13 “gewone” leden! Natuurlijk worden die niet allemaal even vaak gebruikt en daarom som ik hier enkel de 3 belangrijkste op: de “kleine” klarinet (= Mib - klarinet), de “gewone” klarinet of sopraanklarinet (= Sib - klarinet) en de basklarinet (= ook in Sib, klinkt één octaaf lager dan de gewone). Deze drie worden bij ons het vaakst gebruikt en vind je ook reeds terug in vele amateur harmonieorkesten.
De kleine klarinet wordt soms gebruikt als studie-instrument voor jonge kinderen of kinderen met kleine en fijne handen. De basklarinet vecht voor een zelfstandig bestaan als solistisch instrument. Naast deze drie worden enkele andere regelmatig gebruikt in het (professioneel) symfonisch orkest of zijn standaard in een clarinetchoir en een aantal wordt slechts heel sporadisch nog eens uit de koffer gehaald voor de uitvoering van werken van componisten als Igor Stravinsky, Richard Strauss, Gustav Mahler en zelfs W.A. Mozart.


Bespelen

Heel veel over de klarinet, goed, maar hoe leer je dat nu spelen? Klarinet leren is niet moeilijker dan een ander instrument, maar ook niet makkelijker. Elk instrument heeft zo z’n specifieke problemen. Het belangrijkste in de beginfase is de mondstand of embouchure. Wie dit na enkele lessen onder de knie heeft, kan heel vlug eenvoudige liedjes spelen. Na enkele maanden komt er een moeilijke fase bij het overblazen naar het hogere register. Eens dit overwonnen, kun je voldoende om in het harmonieorkest de eenvoudigste partijen mee te spelen. We zijn dan natuurlijk verre van de vervolmaking, maar dan kan er aan de weg worden getimmerd en die weg is oneindig en heel breed ...


Wie nog steeds niet overtuigd is dat de klarinet hét instrument bij uitstek is om te leren spelen, kan eens binnenlopen in de klarinetklas op vrijdagavond tussen 16.00 en 21.00u.

 

Gudrun Franchois

Praktisch

Academie

Markt 5
9340 Lede


Tel:  053 60 68 70
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

openingsuren secretariaat
tijdens het schooljaar
Dag   Openingsuren

Maandag

14.00 - 19.30 uur

Dinsdag

12.30 - 19.30 uur

Woensdag

12.30 - 19.30 uur
Donderdag 12.30 - 19.00 uur

Vrijdag

12.30 - 19.00 uur
Zaterdag 08.00 - 13.00 uur