Naar inhoud

viool en altviool in de kijker

kennismaking viool

Liesbeth De Lombaert, leerkracht viool en altviool, geeft een woordje extra uitleg over de viool.


Samen Spelen, alleen leren
Viool studeren doe je meestal alleen, maar viool spelen doe je bijna altijd samen. In een orkest, met twintig of dertig andere violisten. Of in een strijkkwartet met twee violen, een altviool en een cello. Of in een band, als je bijvoorbeeld jazz speelt of volksmuziek. Of in een duo, samen met een pianist of een andere violist bijvoorbeeld.


De meeste violisten spelen klassieke muziek. Maar je komt violisten ook in een heleboel andere stijlen tegen: in volksmuziek uit allerlei landen, in zigeunermuziek, in tango's en Turkse muziek, maar ook in de blues, country en folk. En ook meer en meer in de popmuziek.


Strijkinstrumenten
Zo worden violen ook wel genoemd, samen met de altviolen, cello's en contrabassen. Ze worden zo genoemd omdat men ze bespeelt door met een strijkstok over de snaren te gaan. Je kan ze ook bespelen zonder strijkstok. Dan tokkel je met de vingers over de snaren.


Klassieke vioolmuziek is er in tientallen stijlen en variaties. Dit komt omdat de eerste stukken voor viool al vierhonderd jaar geleden

werden geschreven, zolang bestaat het instrument al. Alles bij elkaar is er zoveel vioolmuziek dat je aan honderd jaar nog niet genoeg hebt om het allemaal een keer te spelen. De keuze is dus groot.


Liesbeth De Lombaert, leerkracht viool en altviool

Praktisch

Academie

Markt 5
9340 Lede


Tel:  053 60 68 70
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

openingsuren secretariaat
tijdens het schooljaar
Dag   Openingsuren

Maandag

14.00 - 19.30 uur

Dinsdag

12.30 - 19.30 uur

Woensdag

12.30 - 19.30 uur
Donderdag 12.30 - 19.00 uur

Vrijdag

12.30 - 19.00 uur
Zaterdag 08.00 - 13.00 uur