Naar inhoud

dwarsfluit in de kijker

fluit - leerkracht en leerling
Els Vanderpoorten, onze leerkracht dwarsfluit geeft een woordje extra uitleg over de de dwarsfluit en de piccolo.

Als juf van dwarsfluit wil ik graag aan iedereen eens beschrijven hoe een dwarsfluit werkt en hoe je hem bespeelt. 

Als je fluit, blaas je tegen het randje van het mondgat zoals je klank maakt als je op een leeg colaflesje blaast . Daardoor komt er trilling in de buis en hoor je  klank.
Bij een korte fluit, de piccolo, krijg je een hoge toon, bij een langere fluit, de bas- of altfluit krijg je een lagere toon.  Als je alle kleppen dicht doet, krijg je weer een lagere toon dan bv maar één klep. Om geluid uit de fluit te krijgen moet je je onderlip ontspannen tegen het mondstuk aan houden. Het mondstuk is zo gemaakt dat dat heel goed lukt. 

Je rechterhand moet achter de fluit en je linker ervoor, Voordat je gaat spelen moet je de fluit voorzichtig in elkaar zetten. Na het spelen moet je hem weer voorzichtig uit elkaar halen, schoonmaken en in het koffertje doen. Als je dat niet doet, gaat de fluit kapot. De fluit is afgesloten met een kurk. Als die komt los te zitten krijg je een heel andere klank dan normaal op je fluit.

Eerst leer je op het mondstuk blazen, nadien leer je de fluit in elkaar zetten en je vingers op de juiste plaats zetten. Ten slotte leren wij de eerste noten en op korte tijd spelen jullie mits veel oefenen de leukste liedjes. 

Dwarsfluit is een zacht en zeer sierlijk instrument en het klinkt  hemels. Het is handig om overal mee te dragen, je kan het spelen in de harmonie, of samen met andere instrumenten zoals een andere dwarsfluit in duo,  piano, strijkers of andere houtblazers. Kortom, dwarsfluit spelen is heel leuk...

Bekende stukken voor fluit zijn bv het vogeltje uit Peter en De Wolf, Midsommernightsdream van Mendelsohn of Badinerie van Bach . Ook de groep Isthar gebruikte dwarsfluit bij hun Eurovisieliedje O Julissi en zelfs in popmuziek wordt dwarsfluit gebruikt. Ben je nieuwsgierig, luister dan eens op youtube naar SO FLUTE – St. Germain. 

Juf Els van de dwarsfluitklas

Praktisch

Academie

Markt 5
9340 Lede


Tel:  053 60 68 70
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

openingsuren secretariaat
tijdens het schooljaar
Dag   Openingsuren

Maandag

14.00 - 19.30 uur

Dinsdag

12.30 - 19.30 uur

Woensdag

12.30 - 19.30 uur
Donderdag 12.30 - 19.00 uur

Vrijdag

12.30 - 19.00 uur
Zaterdag 08.00 - 13.00 uur