Naar inhoud

Slagwerk in de kijker

Meester Yves en leerlingen
De meesten denken spontaan aan het drumstel. Dit is slechts een heel klein deeltje van het slagwerk. Slagwerk is eigenlijk een rijke familie van muziekinstrumenten. We hebben 2 soorten slagwerkinstrumenten. De idiofonen en de membranofonen.

De meeste gekende zijn de membranofonen. Hierbij hebben we de grote trom, de kleine trom, de pauken, bongo's, conga's, djembés, tambourijn,...  Alles waarop we een vel kunnen spannen behoort dus bij de membranofonen.

De pauken zijn de enige in deze familie met een definieerbare toonhoogte. De pauk bestaat uit een metalen ketel, waarover een vel is gespannen, meestal een ongelooid kalfsvel. De ketel fungeert als resonerend deel. De hoogte wordt bepaald door de grootte en spanning van het vel. Hoe strakker het vel is gespannen, hoe hoger de toon. Een kleine pauk geeft een hogere toon dan een grote, waarvan het vel even strak gespannen is. In Europa waren de pauken al bekend in de 16de eeuw. Zij werden tezamen met de trompetten bij de cavalerie gebruikt.

De andere instrumenten hebben geen definieerbare toonhoogte. De vellen op het drumstel zijn meestal synthetisch. Op conga's en bongo's worden ook kalfsvellen gelegd en op de djembé spant men een geitevel. 

De minder gekende zijn de idiofonen. Ook deze kunnen we onderverdelen in de idiofonen met definieerbare toonhoogte zoals de marimba, de vibrafoon, de xylofoon, het klokkenspel, de celesta,...
De marimba en xylofoon bestaan uit houten toetsen en de vibrafoon, de celesta en het klokkenspel bestaan uit metalen toetsen. Deze instrumenten zijn vergelijkbaar met een piano daar zij ook een klavier hebben. Hiervoor moet de slagwerker ook daadwerkelijk alle noten, toonladders,... kennen. 

En dan hebben we ook nog de idiofonen zonder definieerbare toonhoogte zoals de cymbalen, de triangel, de gong, de tamtam, de woodblock, de templeblock, de castagnetten, de guiro... 

Ook heeft een slagwerker verscheidene stokken nodig. Op het drumstel speelt men uiteraard met gewone houten drumstokken. Maar op de pauken speelt men met wollen stokken. 
Op de marimba en vibrafoon speelt men met stokken die op het uiteinde een rubberen of houten bol hebben en die omwonden zijn met wollen draad. Hierin hebben we verscheidene hardheden.

De conga's, bongo's, djembés spelen we meestal met de handen. 
De triangel heeft dan weer een metalen stokje.

Hoe gaat de opleiding op de muziekschool in z'n werk? We beginnen altijd met de stokken op de juiste manier vasthouden. Dit gebeurt meestal op de kleine trom. Als dit goed gaat gaan we over naar het drumstel. Deze overgang duurt meestal 1 of 2 maand. 
Na het 1ste jaar beginnen we simpele liederen op de marimba en de pauken te spelen. 
Het klein slagwerk zoals de woodblock, de tamtam, de templeblock komen dan weer in de lessen samenspel aan bod. 

Moet je al deze instrumenten aankopen? Natuurlijk niet. Als het kan is het tof maar met een drumstel komen we al heel ver. Één van de idiofonen is ook altijd handig, zodat je niet altijd naar de muziekschool moet komen om te oefenen. Kan je dit niet, dan kan je uiteraard terecht op de muziekschool. Ook geluidsoverlast blijkt vaak een probleem te zijn. Nu zijn er de dag van vandaag ook elektrische drumstellen waarmee je dus kan oefenen met een koptelefoon.  

Nieuwsgierig? Kom gerust eens lang in de klas voor meer uitleg. Iedere maandag ben ik daar van 16u tot 21u.

Hopelijk tot dan!!

Meester Yves

Praktisch

Academie

Markt 5
9340 Lede


Tel:  053 60 68 70
Fax:  053 80 33 09
E-mail

Openingsuren

openingsuren secretariaat
tijdens het schooljaar
Dag   Openingsuren

Maandag

14.00 - 19.30 uur

Dinsdag

12.30 - 19.30 uur

Woensdag

12.30 - 19.30 uur
Donderdag 12.30 - 19.00 uur

Vrijdag

12.30 - 19.00 uur
Zaterdag 08.00 - 13.00 uur